Пољопривредни потенцијали на КиМ

  • Косово и Метохија има очуване природне ресурсе, традицију и остале битне услове за успешну производњу високо квалитетне и конкурентне хране. Постоје врло добре развојне перспективе, које треба искористити. Велика шанса лежи у могућности оријентације на облике висококвалитетне производње који стварају повећану нову вредност: квалитетно воће и поврће, интегрална и органска производња и др.
  • Територија Косова и Метохије има велики тржишни и производни потенцијал за производњу органске хране због свог географског положаја и умерено континенталне климе, вишедеценијског ниског степена хемизације земљишта и сачуваног биодиверзитета, као и значајаног људског потенцијала у пољопривредној производњи.
  • Брдско-планинско подручје представља велики потенцијал за органску сточарску производњу. Сточарска производња, производња винове лозе, шумског воћа и производња алтернативних житарица имају највећи потенцијал за развој органске производње.
  • Територија Косова и Метохије је подељена у 4 основне пољопривредне регије. Реон сточарства, виноградарски реон, атарско-повртарски реон и воћарски реон

Реон сточарства

Подручје Косова и Метохије има дугогодишње искуство и традицију у развоју сточарства Сходно природним условима, доминантно место заузима говедарство, затим овчарство, свињарство, козарство и живинарство Територије општина Лепосавић, Зубин Поток, Штрпце и Ново Брдо су брдско-планинска подручја са богатом флором и површинама под ливадама и пашњацима, на којима се традиционално становништво бави сточарством. На територији општине Лепосавић постоји велики број газдинстава која се баве овом делатношћу (фарме млечних крава, товних јунади, оваца и кока носиља, а у развоју је и подизање фарми коза)

Виноградарски реон

Узгајање грожђа и производња вина представља традицију на Косову и Метохији, а нарочито у Ораховачком крају Вино у тој општини није престало да се производи ни у време сукоба и данас асоцира купце на квалитет обзиром да се за производњу вина користе сировине из сопствених винограда Стратешки производ је црвено вино, врхунског квалитета Из Ораховца се пре 20 година извозило 40 милиона литара вина годишње и то највише на немачко тржиште Постојећи засади винове лозе у Ораховцу и Великој Хочи износе 47 ха и представљају и данас иницијални капитал за повећање виноградарских површина. Гаје се следеће врсте винове лозе: Прокупац, Вранац, Гаме, Бургундац, Смедеревка, Ризлинг италијански, Каберне француски, Мерлот и др.

Ратарско-повртарски реон

Ратарство је захваљујући повољним географским одликама јако заступљено на подручју Косовског округа На територији општина Липљан и Грачаница (Приштина) чак око 80% становништва се бави овом делатношћу Узгајају се следеће ратарске културе: кукуруз, пшеница, овас, јечам и раж На територији општина Исток и Клина такође постоје повољни услови за развој ратарства. Претежна делатност становника три општине Косовског Поморавља: Косовска Каменица, Гњилане и Витина је повртарство. У овим општинама у највећој мери гаје се: кромпир, купус, парадајз, паприка, краставац, бели и црни лук и шаргарепа Агроеколошки услови за узгој ових култура су изузетно повољни и постижу се високи приноси Повољни услови за развој повртарства постоје и на подручјима општине Пећ (Гораждевац).

Воћарски реон

На подручју Косова и Метохије постоји велики потенцијал за комерцијално гајење различитих врста воћа: На територији општине Штрпце постоје добри услови за плантажни узгој малине, хибридне шумске јагоде, купине, боровнице, бруснице На територији општине Зубин Поток постоје добри услови за узгајање јабуке, малине, купине, боровнице (традиционално гајење на Мокрој Гори) У општини Лепосавић последњих година подижу се засади јабуке, малине, дивље јагоде, ароније и лешника На територији општина Исток и Клина постоје повољни услови за гајење вишања, кајсија, јабука, крушака, јагода и малина (Осојане) Постоји добра сировинска база за изградњу фабрике за прераду воћа до финалног производа (сокова, џемова и сл.).